Costa Rica singurul stat care se alimenteaza 100% cu energie regenerabilă, a atins acest obiectiv ecologic impresionant folosind numai surse regenerabilă pentru a produce energie pentru cel puțin primele 75 de zile ale anului, un record pentru orice țară.

 

Această țară din America Centrală, care se mândrește de mult cu realizările ei ecologice în materie de politică energetică, a putut atinge obiectivul datorită ploilor abundente din primele trei luni ale anului.

 

În jur de patru cincimi din energia electrică furnizată provine din energie hidroelectrică, a cărei producție a crescut în patru baraje importante datorită ploilor.

 

Costa Rica este una dintre cele mai dezvoltate țări din America Latină, clasându-se peste Italia și alte câteva țări din Uniunea Europeană în clasamentele anuale ale prosperității alcătuite de Legatum Institute, un laborator de idei.

 

Recordul ei de mediu nu poate fi egalat ușor de alte țări – clima tropicală cu precipitații bogate, interiorul cu relief montan şi populaţia relativ mică de 4,8 milioane de locuitori îi conferă un avantaj în ceea ce priveşte energia regenerabilă.

 

Peste 10% din energia electrică produsă în câţiva ani este generată de proiecte geotermale care se bazează pe lanţul de vulcani activi al ţării. De asemenea, dispune şi de centrale eoliene, de biomasă şi de energie solară.

 

În plus, are o industrie grea destul de redusă, economia bazându-se pe turism, agricultură – în special banane şi cafea – şi o fabrică de microprocesoare Intel.

 

Cu toate acestea, a fost lăudată îndelung pentru politicile de mediu cuprinzătoare, adesea clasându-se în topul primelor cinci „țări ecologice” din lume. Și-a propus obiectivul de a fi „neutră carbonic” până în 2021.

 

foto:insightguides.com

Găsește cel mai apropiat punct de reciclare

Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) pot fi eliminate in mod corect si responsabil prin intermediul punctelor de colectare din reteaua nationala Environ


Acceseaza harta interactiva